28 Mayıs 2019 Salı

6-7 EYLÜL OLAYLARI:CUMHURİYET TARİHİNİN KARA LEKELERİ


Arkadaşlar!


6 ve 7 Eylül 1955 olaylarına bakmadan önce Kıbrıs tarihini okumak lazım.


1571 Osmanlılar Kıbrıs'ı topraklarına kattı.

1969 yılına gelindiğinde Süveyş kanalından dolayı daha da önemli hale Kıbrıs, İngilizlerin gözdesi oldu.
1978 de Osmanlı-Rus savaşını fırsat bilen İngiltere Osmanlılara yardım etme fikrini Kıbrıs'a konuşlanma şartı ile öne sürdü zor durumda olan Osmanlı devleti bunu kabul etti.
1914 yılına kadar Kıbrıs'ta kalan İngilizler 1. dünya savaşının başlaması ile Kıbrıs'ı işgal ettiğini duyurdu. Tüm bu süreç boyunca Kıbrıs'ta Rum, Türk ve İngiliz vatandaşlar yaşamaktaydı.


1939 yılında 2. dünya savaşı başlayıp 1945 yılında son bulduğunda İngiltere artık eski gücünde değildi. Tüm sömürgeleri İngiltere'ye karşı bağımsızlık arayışına girmişti bunun yanında İngiliz iç siyaseti de sömürgelere yapılan harcamalardan dolayı rahatsızdı. Sırasıyla Ürdün, Pakistan, Hindistan  bağımsızlığını ilan etti.

1949 de Kıbrıs'ta da Rumlar referandumla Yunanistan'a bağlanmak istiyordu. Doğu Akdeniz de gücünü kaybetmek istemeyen İngilizler Rumlara baskı yapıp reddetti.


50'li yıllarda bölgedeki Rumlar İngiliz askerlere ve üslerine baskınlar yapmaya başlamıştı


1955 yılında Türklere ve İngilizlere karşı şiddet çemberi iyice genişlemişti.



Bu şiddete askeri müdahale ile yanıt vermek istemeyen İngiltere ve Türkiye  aynı yıl Londra'da  yapılacak üçlü zirvede(Türkiye-Yunanistan -İngiltere) ellerinin güçlü olmasını istediği için  'Atamızın evi bombalandı' haberi ile İstanbul'da bir gösteri yapma planı içindeydi.(İngilizler Kıbrıs da ki üslerini bırakmak istemiyordu Türkiyeyi öne attı ve her iki ülkeyi de yıprattı.)Bu her iki devlet içinde  avantajlı bir durumdu fakat halkı galeyana getiren hadiseler işlerin kontrol çıkması ile son buldu ve 6,7 eylül 1955 de İstanbul'da özellikle Rum olmak şartı ile gayrimüslimlere karşı bir saldırı dalgası başladı.
-Evler ve iş yerleri yağmalandı.
- Gayrimüslim mezarlıkları tahrip edildi.
-Kiliseler tahrip edildi.
-İnsanlar öldü veya tecavüze uğradı.


Bu Yunanistan'a bir mesajdı 'Bak sen Kıbrıs'ta yaptıklarından dolayı Rum vatandaşlar saldırıya uğruyor ' deniyordu.

'Atamızın evi bombalandı' haberi tam bir düzmeceydi evin bahçesine bir dinamit atılmıştı. Ev hasar dahi görmemişti dinamiti atan daha sonra ülkede vali olacak bir Türk genciydi.
Haberi yayınlayan gazete haddinden hesapsız baskı yapmıştı..

Yunan tarafına göre bu bir İngiliz tertibiydi. Türkiye içinde bir siyasi hamle olmanın dışında bir utanç kaynağı oldu maalesef.



Kısacası 6 ve 7 eylül de gayrimüslim vatandaşlarımıza karşı  yapılan saldırı İstanbul'un ekonomik, kültürel yapısını değiştirdiği gibi kocaman siyasi bir hata ve utanç olarak tarihte yerini aldı.


Dünyanın hiç bir yerinde bir başkasının suçu için başka insanlar yargılanmamalı. Bu ne ahlak anlayışına ne de dini anlayışa uygun.






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder