23 Eylül 2021 Perşembe

RTE - 'DAHA ADİL BİR DÜNYA MÜMKÜN' NE ANLATIYOR?


 Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın kaleminden diye reklamı yapılan "Daha Adil Bir Dünya Mümkün" adlı kitabı okudunuz mu? 

Okumayın😐 Neden mi?

Kitabın reklamını görünce; yaklaşık 50 yıldır siyasetin içinde, devletin önemli kademelerinde çalışmış, başbakanlık ve  cumhurbaşkanlığı görevlerini üstlenmiş, hala aktif siyasetin içinde bulunan cumhurbaşkanımızın kitabını çıkar çıkmaz aldım. Tabi 40 lira vererek.

Okuyucu olarak, böyle kariyere ve deneyime sahip olan bir liderin kitabını okumak çok önemli idi benim için. Okuduğumda sunduğu bakış açısı, deneyimleri, analizleri ve gelecek ile ilgili öngörüleri ya da vizyonu bize bir şey öğretmeli, aydınlatmalı diye düşündüm. 


Gelelim hevesle aldığım kitaba; "Dünya beşten büyüktür" sloganı etrafında 211 sayfalık bir kitap yazmışlar. Kitabı alıp inceleyerek ve anlayarak okursanız bir broşür kadar zenginliğe sahip olduğunu görürsünüz yani bir broşüre "Dünya beşten büyüktür" yazıp altını 6,7 maddelik argümanlarla doldurarak dağıtsalar  bu kitap ile aynı işlevi görür. Kitabı okuduktan sonra da şunu düşündüm; devlet şu an kitap satıp al-ver ekonomiye can ver! modunda çalışıyor da olabilir tabi😉


Kitap, Birleşmiş milletler yapısının onarılması, yenilenmesi ve demokratikleşmesi halinde dünyadaki çoğu konunun bu çatı altında çözülebileceğini savunuyor. O zaman gelin birleşmiş milletler nedir ne değildir bakalım. 

2. dünya savaşına dahil olup bu savaşı kazanan Amerika, İngiltere, Fransa, Çin ve Rusya gibi devletler BM teşkilatını kurmuşlar. Adamlar BM çatısı altında 'dünya barışı ve huzurunu korumak, demokrasiyi uygulanabilir ve geçerli kılmak' sloganıyla dünyayı kol altına almışlar. Bu kuruculardan herhangi biri, bir kararı onaylamaz ise o karar geçmez. Daha iyi açıklarsak 193 ülkeden  yukarıda ismi olan kurucu bir üye bir karara hayır derse diğer 192 devlet evet derse dahi o karar geçmez. BM zaten kendi içinde faşist ve antidemokratik. Adamlar kısaca diğer dünya devletlerine şunu diyor: Bedel ödedik, Sizi faşizmden kurtardık ve yeni bir dünya kurduk, bu ayrıcalık bizim hakkımız, işinize gelirse. Şimdi sen kalkıp adamlara kendi ütopyandan bahsediyorsun dahası kendi içinde faşist ve antidemokratik bir kurumu onaralım diyorsun. Çürümüş bir meyve nasıl onarılıp yenmezse BM de öyle onarılıp adil olamaz. Hani çıkıp desen ki BM'ye alternatif olacak  kuruluş kuralım dünyayı katılım için örgütleyelim. Amenna. Yine de teşekkür ederim, yazmışsın; okuduk, güldük, eğlendik. Ama bir yerde de üzüldük. Ülkende seçimle iş başına gelmiş belediye başkanlarını istifaya zorla, Başbakanı istifaya zorla  kalk elin adamına demokrasi dersi ver. Ah Gençler ah😆


Burada iki şahsi fikrimi belirtmek istiyorum. 

"Dünya beşten büyüktür." doğru bir laftır. her platformda dillendirilmelidir.

"Daha adil bir dünya mümkün" evet buna da yürekten inanıyorum.


AMA bir cumhurbaşkanının 'Daha adil bir dünya mümkün' diyerek 'Dünya beşten büyüktür' konulu kitap yazıp 40 liradan satışa çıkarılmasını kesinlikle yanlış buluyorum.


Neden böyle acımasızca eleştiriyorum biliyor musunuz?


Çünkü beklentim daha adil bir dünyayı mümkün kılabilecek; ekonomik, teknolojik, sosyolojik, felsefik ve manevi bir altyapının şimdi ve gelecekte nasıl şekillendirilmesi gerektiği konusunda geniş bakış açısı bekliyordum.

Veya gıda, su,  blockchain gibi.. konularda atılması gereken adımlar ile güçlü bir devlet olma vasfına erişmek, adil bir dünyanın temelinde rol almak gibi çıkarımlar bekliyordum.


Eğer bu kitabı cumhurbaşkanımız yazdı ise, Yazık. (Bir slogan bir kitap ve vizyon barındırmıyor.)

Eğer bu kitabı başkası yazdı ise, yine Yazık.(Bilgisizce ve yüzeysel)

Eğer bu kitabı başkası yazıp Erdoğan adı ile satıyorsa, çok Yazık.(Aldatmaca)

Böyle bir kitap için kağıda Yazık.

Böyle bir kitap 2. baskı olmasın ağaca Yazık.

Böyle kitap 40 lira olmasın paraya Yazık.


Tüm bu hikayenin sonunda kitap gelirinin bir yardım kuruluşuna bağışlandığı söylenecektir. Gidin yardımınızı siz yapın bu kadar dolaylı yardıma gerek yok.


Güçlünün haklı olduğu bir sistem içinde adil bir düzen istiyorsak ilk şart güçlü olmaktır. Bu da kendi içimize dönmekle, sorunlarımıza odaklanmakla olur.


Bitirmeden öncede şunu belirtelim: Dünya Beşten Büyük müdür? Pratikte? Teoride? Bunu da bir ara konuşalım.



14 Eylül 2021 Salı

İNSANLAR NEDEN KİTAPLARDAN UZAKLAŞTI

 


    Kitaplar insanlar için yüzyıllardan biri öğrenimde veya eğlence aktivitesi olarak yer almıştır. Kitaplar insanların hayal gücünü açar, dünyaya yeni bir bakış açışına sahip olmalarını sağlar. İnsanların zevklerine göre bir sürü kitap vardır. Peki ama insanlar neden kitaplardan uzaklaştı?


Çoğu cevap sosyal medya ve teknolojik gelişmeler ve online kitaplar olsa bile bunların haricinde de olan etkenler vardır. Tembellik:Teknoloji geliştikçe insanlar rahatlığa alıştı ve kitaplardan uzak durdu.

Kitap fiyatları:Bir gerçek var ki o da kitapların gittikçe pahalılaşmasıdır ülkemizin ekonomik durumunda insanlar kendine bakmaya çalışırken kitap almak bazıları için lüks sayılabilir. Kitapların pahalı olması insanların ilgisini kaybetmesine neden olur

Kitap dinlemek:Her ne kadar kitap dinlemek de bazıları için bir seçenek olsa da şahsımca elime aldığım kitap kadar haz vermez.

Kitap sevgisinin öğretilmemesi:Ağaç yaş iken eğilir çoğu alışkanlıklarımızı çocukluğumuz belirler. Aileler yeteri kadar çocuklara kitap sevgisini aşılamazsa kitap okumak onlar için bir seçenek olmaz. Ailenin bu konuda katkıda bulunması gerekir


Bence insanların kitaplardan vazgeçmesinin nedenleri budur. Benimle aynı fikirlere sahip olmayabilirsiniz. Saygım bu konuda sonsuzdur. Sağlıcakla kalın 

13 Eylül 2021 Pazartesi

ROMEO ve JULİET ABARTILDIĞI KADAR GÜZEL DEĞİL

 Romeo ve Juliet Abartıldığı Kadar Güzel Değil



Romeo:"Tüm göklerin en güzel yıldızlarından ikisi,

Yalvarıyorlar onun gözlerine işleri olduğundan:

Biz dönünceye dek siz parıldayın diye.

Gözleri gökte olsaydı, yıldızlar da onun yüzünde;

Utandırırdı yıldızları yanaklarının parlaklığı,

Gün işığının kandili utandırdığı gibi tıpkı"



Bir gün oturup tüm William Shakespeare eserlerini okumak üzerine bir karar aldım. 11 eserini okuduktan sonra sıra geldi Romeo ve Juliet 'e aşırı popüler olduğu için büyük ümitlerim vardı Hamlet, Macbeth, Kral Lear beni çok etkilemişti. Ama Romeo ve Juliet bir aşk trajedisiydi ve onlardan farklıydı.


Aşağıda yazılanlar Spoiler içerir


Tüm olay sadece Romeo ve Juliet' in ailelerinin birbirine düşman olması ile alakalı ve düşmanlıklarının nedeni de aşırı büyük bir olay değil lakin bu ikisinin ilişkileri kabul olmuyor. Kitap boyunca şairane aşk şiirleri ve sözleri insanın ruhuna işleyip gözünü boyasada. Kitaptaki bir gerçek beni şaşırtmıştı. O da Juliet 'in 13 yaşında olması ve annesinin ona çoktan evlenecek yaşa geldiğini onun yaşında ona hamile kaldığını söylemesi ile bir donup kaldım. Evet o zamanın şartları ve şimdiki zamanın şartları farklı ama bu gerçek beni şaşırtmıştı çünkü ben Romeo ve Juliet' i 20 'lerin başında iki aşık gibi hayal etmiştim hep. Ama gel bakalım ki Juliet daha bir çocuk ve Romeo ise yaşı belli olmasa bile büyük ihtimalle 17-22 yaşlarında olan bir delikanlı. Aniden dedim ki "Yahu bu Romeo pedofili". Ve tekrar söylüyorum ki evet o zamanın şartları farklıydı ama beni aşırı şaşırtmıştı.


Gelelim farklı ve son faktöre gereksiz ve talihsiz ölüm: Evet Shakespeare oyunlarında ölümler hep dramatik ve garip oluyor. Ama Romeo ve Juliet 'in ölümü sadece 2 kişi yüzünden. Haberci rahipler. Juliet onu ölü gösterecek ilacı içtiğinde Romeo hemen Juliet öldü diye kendini öldürüyor sonra Romeo' nun ölümünü duyan Juliet bu sefer gerçekten ölüyor. Ve bunların hepsi rahiplerin haberi kısa bir sürede yetiştirmemesi yüzünden oluyor ve 2 genç heba oluyor. Bu kısımda çok sinirlendim. Özellikle de ailelerin ölümden sonra barışmasına. Trajik romantizmden ne beklenir ki ama ben gene beklentilerimi aşırı yüksek tutmuştum her ne kadar bu tür hikayeleri sevmesemde.


Evet kitapta beğenmediğim şeyler bunlar ve açıkcası 12. Gece, Bir Yaz Gecesi Rüyası, Hırçın Kız. Romeo ve Juliet 'den daha güzel geldi bana açıkcası